Drinker Oslo

Lei av den samme, gamle halvliteren? Ta deg en god drink isteden! Drinker har blitt trendy – både til hverdags og til fest. Her er tips til hvor du kan gå for å nyte både klassiske og innovative drinker i Oslo.

Rundt om på barene i hovedstaden har etterspørselen etter cocktails økt betraktelig på 2000-tallet. Det er ikke godt å si hva som kom først – interessen for de spennende drinkene eller det store tilbudet av drinker på Oslos utesteder. Uansett årsak – nordmenn har fått en helt annen drikkekultur i løpet av de siste 20-30 årene. Det er blitt vanlig å ta seg et glass vin eller øl midt i uka, men nå gjelder dette også cocktails, skal vi tro trendforskere og bloggere. Vi skal ta en titt på kartet over hovedstaden og guide deg litt i jungelen av utesteder som serverer nyskapende og forfriskende drinker. Oslo har blitt en moderne hovedstad med gjev plassering på listene over de kuleste barene i verden, og det har vi grunn til å være stolte over!

drinker-oslo-nedre-løkka

Inspirasjon fra andre land

Ettersom nordmenn reiser mer og mer og tar til seg nye vaner og kulturer, er det kanskje ikke rart at vi lar oss inspirere av alt det spennende som foregår på utelivsfronten i storbyer som New York. Også den amerikanske TV-serien «Mad Men» fra begynnelsen av 2000-tallet gjorde at vi fikk øynene opp for cocktails. 

Bransjen snappet opp dette, og snart dukket det opp barer som kunne by på et stort utvalg av spennende drinker i Oslo. I tillegg har nordmenn fått bedre økonomi, noe som gjenspeiler våre etter hvert litt mer ekstravagante vaner. Folk tar seg råd til en langweekend «over dammen», og nyter kafélivet på Manhattan der cocktailkulturen blomstrer som aldri før. Cocktailkulturen, som hadde sin storhetstid på 1920-tallet, har noe glamorøst og urbant over seg som virker tiltrekkende på de fleste. Dette har flere av hovedstadens barer bevisst forsøkt å gjenskape i både utforming, interiør og atmosfære.

Trendy og tradisjonelle drinker

Fordi det har skjedd så mye på utelivsfronten her hjemme de siste årene, har bransjen etter hvert måttet finne nye konsepter for å nå fram til et stadig voksende publikum. Det har resultert i barer av mange slag, som vinbarer, ølbarer og cocktailbarer, der man også får kjøpt spennende matretter som er tilpasset de ulike drinkene. Hva med å bestille «grøt og cocktail»? Og da snakker vi ikke om havregrøt, men en slags risotto som passer til en bestemt type cocktail. Andre steder kan man få «surøl og toast» som går perfekt sammen. 

De stedene som er kjent for sine gode drinker i Oslo, har spisset kompetansen ved å hente inn bartendere som har reist rundt og hentet inspirasjon fra andre land. Deres lærdom har gjort at vi har fått et svært variert tilbud av drinker i Oslo. Å sette sammen en cocktail er en kunst, og mange cocktailbarer kan skilte med sine helt spesielle, egenkomponerte drinker utviklet av profesjonelle bartendere. 

Uttrykket «kortreist» har virkelig fått fotfeste her hjemme de siste 10 årene. Vi har lært å utnytte våre egne, naturlige ressurser til bruk i både matlaging og fremstilling av drikke. Noen av disse helnorske ingrediensene, som brunost, multer og sjøgress, kan derfor dukke opp i drinken din på en fancy bar! 

Man kan også finne gode drinker i Oslo som er ferdigblandet på forhånd og skjenket rett fra kranen, nemlig såkalte «taptails», eller cocktails med selvplantede urter. Det gjelder rett og slett å finne på noe nytt skal man tiltrekke seg oppmerksomhet i jungelen av utesteder. 

Én ting som derimot er oppsiktsvekkende, er at trenden peker i retning mot drinker med lavt alkoholinnhold, en kategori som kalles «NoLo» - eller «no or low alcohol». Dette er en trend som har fått gjenklang hos mange bartendere. De ønsker at folk skal nyte drinken og den gode smaken framfor å drikke mengder av den. Det virker som om dette er i tråd med at unge mennesker har sluttet å røyke og lever sunnere enn generasjonene før dem. En pussig trend er at sherryen har fått sitt comeback. Og sherry er som regel ikke noe man tømmer en hel flaske av på byen. Det er helt klart at folk nyter drinker på en helt annen måte enn tidligere. Den er ikke lenger formell og utilnærmelig, men har rett og slett blitt mer dagligdags.

Fra Aker brygge til Grünerløkka

Er man på jakt etter et sted som serverer gode drinker i Oslo, trenger man ikke lete lenge for å finne en bar med et rikt utvalg av drikke. Utelivet blomstrer både i sentrum og i sentrumsnære bydeler som Frogner, Majorstuen og Grønland. Beveger man seg litt bort fra Karl Johan, kommer man til områder der utestedene ligger tett i tett, slik som for eksempel på Aker brygge. Hit har turistene strømmet i en årrekke både på grunn av den vakre beliggenheten ved havnen og alle shoppingmulighetene, restaurantene, barene og nattklubbene man finner her.

Man skal heller ikke gå langt den andre retningen før man kommer til det sjarmerende «Strøget», der en håndfull intime og særpregede barer sørger for sydlansk stemning med lune lamper og uteservering året rundt. Vil du ha deg en god drink i Oslo sentrum, kan du også gå videre til det berømte Youngstorget og Torggata, som er kjent for store musikkscener. Her har man sett en rivende utvikling de siste årene, med nyskapende barer og utesteder på rekke og rad. Og det er heller ikke alle barer man får øye på i dette mylderet. Inne i små smug og bak anonyme fasader finnes det barer og utesteder som går over flere etasjer, hvor anerkjente bartendere i hvite labfrakker serverer moderne, innovative drinker. Oslo har på grunn av slike steder fått status som en av verdens kuleste byer å besøke når det gjelder uteliv. Man føler seg som en VIP-gjest når man endelig har funnet fram til de «hemmelige» barene. 

Andre særegne barer i strøket kan betegnes som eksklusive på grunn av sine små lokaler som rommer maks 20 mennesker. Hit kommer kunstnere og intellektuelle for å nyte sine favorittcocktails og drinker. I Oslo har Grünerløkka lenge vært den mest trendy bydelen, hvor nattelivet er viden kjent langt utover landets grenser. Her skjer det ting i hurtig tempo, og bydelen er ikke til å kjenne igjen i forhold til hvordan den var på 90- og begynnelsen av 2000-tallet. Er man først i gang med å gå fra bar til bar, kan man fortsette fra den nye og trendy Torggata og bort til nedre del av Løkka der de nyeste og hippeste barene ligger. 

Her finner man fancy restauranter side om side med sofistikerte cocktailbarer som byr på friske og spennende drinker i Oslos desidert mest populære strøk. Dersom man ønsker å slappe av med en deilig cocktail i en lun og urban atmosfære, er dette stedet å gå – enten det er på en hverdag etter jobb eller på byen en fredag kveld. Og hvis man har lyst til å utforske de litt mer bortgjemte stedene langs Akerselva, kan man se at det også her er mulighet for å nyte smaksrike og nyskapende drinker. Oslo er i stadig utvikling, med nye konsepter som skaper en variert og spennende hovedstad.

Lære mer om drinker?

Vil du lære mer om drinker – eller kanskje hvordan du lager dem? Vi tilbyr cocktailkurs for grupper. Kontakt oss for mer informasjon.